Egzotyka z piekarnika

W trakcie trwania szczytu sezonu na najsmaczniejsze warzywa buszujemy po internecie w poszukiwaniu najlepszych, a jednocześnie najprostszych przepisów na dostępne w nieograniczonej ilości i niskiej cenie przysmaki. Mało znanym i jeszcze niedocenianym przykładem warzywa jest bakłażan. W naszych domach nie jest on zbyt często używany, błędnie kojarzony z brakiem smaku lub z wielką trudnością w jego przygotowaniu. Prawda jest jednak zupełnie odwrotna. Pieczenie bakłażana w piekarniku jest bardzo prostym, szybkim i przede wszystkim niezawodnym sposobem na jego przygotowanie.

 

Można go przygotować na przeróżne sposoby, między innymi pokrojony w plastry z dodatkiem ulubionych przypraw lub zawienięty w roladki z ulubionym farszem. Pieczenie bakłażana w piekarniku to również niezawodny sposób na zachowanie czystości w kuchni i wykorzystanie ograniczonej ilości garnków i innych przyborów kuchennych. Nie potrzeba wcale wielce wyszukanych przpeisów, przypraw czy niedostępnych na półkach sklepowych produktó spożywczych, aby przygotować pełnowartościowy, aromatyczny i zawierający sezonowe warzywa posiłek. Dieta zawierające warzywa od dzisiaj wcale nie musi być nudna, mdła w samku i pozbawiona aromatów. Zdrowie i oszczędności finansowe przyjdą wraz z nią w parze jako przyjemny dodatek.

Author: polski-kurier.pl